сите категории
EN

индустрија Вести

Дома> Вести > индустрија Вести

Разлика помеѓу екстракт од женшен, екстракт од американски женшен и екстракт од нотогеншен

Време на објавување: 2021-12-30 Прегледи: 118

Разлика помеѓу екстракт од женшен, екстракт од американски женшен и екстракт од нотогеншен

 01a89db793146a8f2ef09f77e6a4314

1. Метод на откривање на женсенозид

 

Ginsenosides главно методи за откривање се UV и HPLC. УВ тестот се базираше на RE како референтна супстанција, користете го познатиот растворен стандард RE, измерете ја вредноста на апсорпција на непознатиот женсенозид, а потоа пресметајте ја непознатата содржина на женсенозид. Тестот со HPLC ја открива содржината на седум мономери на женсенозид RE, RG1, RF, RB1, RC, RB2 и RD, а потоа пресметајте ја сумата. Тестот за HPLC ќе користи 7 стандардни мономери. Земете ги 7-те стандардни производи и измешајте ги во стандарден раствор со позната содржина. Прво измерете го HPLC хроматограмот на стандардниот раствор, потоа измерете го HPLC хроматограмот со непозната содржина на ginsenoside, пресметајте го секој маномер според површината на врвот на мономерот и формулата за пресметување, а потоа сумирајте ја содржината на 7 мономери. Panax quinquefolium ќе открие уште еден мономер, RG3. HPLC е попрецизен и покомплексен од УВ детекцијата.

 

2. Содржина и идентификација на женсенозид 

   Содржина на женсенозид:

Содржина

1 Rg

Re

Rf

Rb1

Rc

Rb2

Rb3

Rd

Екстракт од корен од женшен

0.84

2.42

0.56

3.68

4.12

3.91

Не-тест

2.45

Екстракт од стебло и лисја од женшен

3.8

10.58

0.04

0.5

1.19

1.43

Не-тест

5.78

Екстракт од корен од американски женшен

0.44

3.65

0

9.06

2.36

0.89

0.56

2.57

Американски женшен екстракт од лист и стебло

1.26

5.99

0

0.69

0.9

3.18

10.08

7.91

Екстракт од стебло и лисја од нотогиншен

0.15

0.24

0

1.24

8.28

1.61

7.53

0.94

 

 

-Содржината на Rg1 и RE во екстрактот од корен од женшен е помала од онаа на RB1, а содржината на RB1 е поголема во екстрактот од коренот.

-RE, RG1, RD се главните состојки во екстрактот од листовите и стеблото од женшен, што е многу повисоко од RB1.

-Половина американски екстракт од корен од женшен, женсенозид е RB1.

-Rb3 е главната состојка во екстрактот од стеблото и листовите од американскиот женшен.

 

-Екстракт од стебло и лист Нотогиншен со висока содржина на RC и RB3.

Екстракт од корен од женшен и екстракт од стебло и лисја од женшен имаат само неколку RB3; а само женшен има RF, така што, ако вашиот производ нема RG, ​​тогаш не е од женшен. Само американскиот женшен има F11, па ако го проверите овој женсенозид, ќе знајте го вашиот производ дали измешајте екстракт од американски женшен.Американско стебло и лист од женшен со висока содржина на RB3, па ако вашиот производ со висока содржина RB3, тогаш можеби измешан американски женшен екстракт од стебло и лист. Најлесен начин да ги потврдите вашите производи дали е женшен Екстрактот од коренот е тест за идентификација. Повеќето европски и американски клиенти ќе направат HPTLC тест.