сите категории
EN

индустрија Вести

Дома> Вести > индустрија Вести

schisandra chinensis

Време на објавување: 2021-09-09 Прегледи: 112

Преглед
1

Schisandra chinensis (овошје со пет вкусови) е лоза со овошје. Виолетово-црвените бобинки се опишани како со пет вкусови: слатко, солено, горчливо, луто и кисело. Семето на бобинката Шисандра содржи лигнани. Тоа се супстанции кои можат да имаат корисен ефект врз здравјето.
Шисандра обично не се користи како храна. Но, со генерации се користи за медицински цели низ Азија и Русија.
Во традиционалната кинеска медицина, Шисандра се смета за корисна за Чи, животната сила или енергија својствена за сите живи суштества. Се смета дека има позитивно влијание на неколку меридијани, или патеки, во телото, вклучувајќи го срцето, белите дробови и бубрезите.

Кои се формите на Шисандра?
Шизандрините А, Б и Ц се биоактивни хемиски соединенија. Тие се извлечени од бобинки од растението Schisandra. Овие може да ви ги препорача лекар и може да се земаат во прав, таблети или течна форма.
Шисандра може да се купи и како сушени цели бобинки или како сок.
Schisandra е исто така достапна како додаток во повеќе форми. Тие вклучуваат сушен прав, апчиња, екстракти и еликсири. Додатоците обично вклучуваат препорачана доза на пакувањето што треба да ја следите.

Екстракт од шисандра (шисандрини, екстрахирани со алкохол): Заштитете го црниот дроб и диазепамот.
Екстракт од шисандра (полисахароза и органска киселина, екстрахиран со вода): имунолошка регулација, супресија на туморот, антиоксиданс, намалување на липидите, против замор.
Етерично масло од шисандра: спречува кашлица, штити црниот дроб, антибактериско, антивирусно, против замор, го подобрува сонот.

Кои се придобивките?
Schisandra се користи за широк спектар на здравствени проблеми. Има некои научни податоци од студии на животни и луѓе кои укажуваат дека Шисандра може да има позитивен ефект врз неколку состојби и болести. Тие вклучуваат:

Алцхајмерова болест
Студија од 2017 година покажа дека Schisandrin B има корисен, позитивен ефект врз Алцхајмеровата болест. Истражувачите утврдиле дека ова е предизвикано од способноста на Schisandrin B да го блокира формирањето на вишокот на амилоид бета пептиди во мозокот. Овие пептиди се една од компонентите одговорни за формирање на амилоидна плоча, супстанца која се наоѓа во мозокот на луѓето со Алцхајмерова болест.
Друга студија покажува дека Schisandrin B може да биде ефикасен и против Алцхајмеровата и Паркинсоновата болест. Ова се должи на неговиот антиинфламаторно, невропротективно дејство врз микроглијалните клетки во мозокот.

Болест на црниот дроб
Студија на животни од 2013 година покажа дека поленот извлечен од растението Шисандра има силен, антиоксидативен ефект против токсичните оштетувања што се предизвикани во црниот дроб на глувците. Schisandrin C бил ефикасен против оштетување на црниот дроб кај луѓе со акутен и хроничен хепатитис, заболување на црниот дроб.
Безалкохолната масна болест на црниот дроб (NAFLD) може да биде резултат на бројни заболувања на црниот дроб, како што се хепатитис и цироза. Има повеќе масни киселини и воспаление на црниот дроб во NAFLD. Истражувачите откриле дека Schisandrin B ги намалува овие масни киселини кај глувците. Исто така делуваше како антиоксиданс и антиинфламаторно средство.
Потребни се дополнителни студии кај луѓето пред да се одреди дозата и времетраењето.

Менопаузата
Студија од 2016 година ги анализираше ефектите од екстрактот од Шисандра врз жени со симптоми на менопауза. Студијата следела 36 жени во менопауза една година. Истражувачите утврдиле дека Шисандра е ефикасна во ублажување на некои симптоми на менопауза. Овие симптоми вклучуваат топли бранови, потење и палпитации на срцето.

Депресија
Друга неодамнешна студија за животни покажа дека екстрактот од Schisandra има антидепресивен ефект врз глувците. Дополнителни студии на глувчето, водени од истиот водечки истражувач, го зацврстија ова откритие. Сепак, Schisandra и нејзиниот потенцијален ефект врз депресијата не е опширно проучен кај луѓето.

Стрес
Шисандра може да има адаптогени својства. Ова значи дека може да му помогне на телото да се спротивстави на ефектите на анксиозноста и стресот, плус да ја зајакне одбраната на телото од болести.

Дали има некои несакани ефекти и ризици?
Важно е да не ја надминувате препорачаната доза на Schisandra што ви ја дава вашиот здравствен лекар или како што е наведено на неговата етикета.
Премногу високи дози може да резултираат со симптоми на гастричен дистрес, како што се горушица. Поради оваа причина, Schisandra можеби не е соодветна за луѓе со состојби како што се чиреви, гастроезофагеален рефлукс (ГЕРБ) или хиперхлорхидрија (висока стомачна киселина). Шисандра може да предизвика и намален апетит.
Шисандра можеби не е соодветна за бремени или доилки. Разговарајте за неговата употреба со вашиот лекар пред да започнете да го земате.
Исто така, може да предизвика алергиски реакции кај некои луѓе, како што се чешање или осип на кожата.

На готова брза
Шисандра има долга историја на медицинска употреба низ Азија и Русија. Може да биде ефикасен против неколку болести, вклучувајќи хепатитис и Алцхајмерова болест.
Иако постојат повеќе студии на животни кои покажаа дека е корисно за депресија, овие наоди треба дополнително да се истражат преку човечки студии пред да може да се препорача за оваа намена.
Шисандра не е соодветна за секого. Бремените или доилките и луѓето со гастрични состојби како ГЕРБ не треба да земаат Schisandra без одобрение од нивниот лекар. Со цел да се избегнат несакани ефекти, важно е да не се претера со оваа супстанца.


Жешки категории