сите категории
EN

индустрија Вести

Дома> Вести > индустрија Вести

Најновите барања на ЕУ за строга контрола на етилен оксидот

Време на објавување: 2021-12-17 Прегледи: 129

Според извештајот на CCTV, неодамна Агенцијата за безбедност на храна на Европската унија извести дека странска компанија чиј инстант тестенини извезени во Германија во јануари и март оваа година беа открил канцероген етилен оксид од прво ниво. Максималната вредност надминува 148 пати поголема од стандардната вредност на ЕУ. Во Европа е издадено известување за суспензија на продажбата и повлекување од оваа компанија.

Што е етилен оксид?

Етилен оксидот е генетски токсична супстанца која може да предизвика повраќање, главоболка, тешкотии со дишењето, гадење, дијареа, замор, оштетување на очите и кожата, па дури и да влијае на репродуктивната способност. Долготрајниот внес може да предизвика рак; дури и ниски концентрации на прстенест оксиетан, долгорочната изложеност исто така може да предизвика синдром на неврастенија и автономна дисфункција.

Затоа, поради токсиколошки размислувања, многу земји елиминираа  храна што фумигираг од етилен оксид.

Потребата од ограничување за тестирање на етилен оксид

Здравствени опасности: Тоа е депресив на централниот нервен систем, стимуланс и отров за пире.

Хронични ефекти: долгорочна изложеност на мали количини може да предизвика синдром на неврастенија и автономна дисфункција.

Опасности за животната средина: опасни за животната средина.

Опасност од експлозија: It е запалив, токсичен, канцероген, иритирачки и алерген.

Акутно труење: пациентот има силна пулсирачка главоболка, вртоглавица, гадење и повраќање, кинење, кашлање, стегање во градите и отежнато дишење; на Тешка има мускулен тремор, нарушување на говорот, атаксија, потење, конфузија и кома. Може да предизвика и Оштетување на миокардот и абнормална функција на црниот дроб. По спасувањето и закрепнувањето, може да има минливи ментални нарушувања, одложена функционална афонија или централна хемиплегија. Црвенилото и отокот се појавуваат брзо по контакт со кожата, а плускавците по неколку часа. Повторениот контакт може да предизвика сензибилизација. Испрсканата течност во очите може да предизвика изгореници на рожницата.

На 27 октомвриth, 2017,  етилен оксид беше вклучен во на канцерогени листа  што првично составен за повикување  објавен од страна на Меѓународно истражување Агенцијата за рак на Светската здравствена организација.

In нашите земја, моментално етилен оксид не е законски средство за дезинфекција на храна и инсектицид. „Технички спецификации за дезинфекција“ на мојата земја (издание 2002) (Weifa Jianfa [2002] бр. 282) јасно пропишува дека етилен оксидот не е погоден за стерилизација на храна.

Во други земји, бидејќи етилен оксидот има многу добар бактерицидно и инсектицидно дејство, етилен оксид често се користи за дезинсекција на фабрики, магацини, па дури и храна, особено житарки, нафтени култури, зачини, сушен зеленчук итн.. Би во други земји имаат формулирани јасни гранични барања за Одредени производи, главно во храната и фармацевтските производи, како што се САД, Канада и Европската унија.

Германија, Холандија, Романија, Нов Зеланд и други земји последователно издадоа предупредувања за етилен оксид вишок

Германија - Неовластена супстанција етилен оксид во екстрактот од ѓумбир што се користи во додатоци во исхраната

Холандија - детекција на етилен оксид во органска соја

Холандија - Етилен оксид во Гуар гума

Романија - етилен оксид во состојката што се користи за сладолед

Затоа, за производите што вклучуваат јадлива или долготрајна изложеност, количината на етилен оксид мора да биде ограничена за да се избегнат неочекувани ситуации предизвикани од прекумерна количина на етилен оксид.

Нуоз биолошки е производител кој произведува екстракт од женшен без пестициди, екстракт од шисандра, органски екстракт од рузмарин и екстракт од centella asiatica, 

Со цел да се обезбеди здрава храна за целиот свет. Nuoz биолошката посветеност на сите кругови ги решава остатоците од пестициди, остатоци од пластификатори, остатоци од тешки метали, остатоци од paHs и други проблеми од своето основање.   

Во однос на етилен оксидот, нашата технологија за обработка е доста зрела и го помина тестот од трета страна. 

 

Жешки категории