Të gjitha kategoritë
EN

Industry News

Shtëpi> Lajme > Industry News

Xhensen

Koha e Publikimit: 2021-09-09 Views: 126

Përmbledhje

2

Xhensen është përdorur në Azi dhe Amerikën e Veriut për shekuj me radhë. Shumë e përdorin atë për të përmirësuar të menduarit, përqendrimin, kujtesën dhe qëndrueshmërinë fizike. Përdoret gjithashtu për të ndihmuar me depresionin, ankthin dhe si një trajtim natyral i lodhjes kronike. Dihet se forcon sistemin imunitar, lufton infeksionet dhe ndihmon meshkujt me mosfunksionim erektil.

Amerikanët vendas e përdorën dikur rrënjën si një stimulues dhe ilaç kundër dhimbjes së kokës, si dhe një trajtim për infertilitetin, ethet dhe dispepsi. Sot, rreth 6 milionë amerikanë përfitojnë rregullisht nga përfitimet e provuara të xhensenit.

Ekzistojnë 11 lloje të xhensenit, të gjitha i përkasin gjinisë Panax të familjes Araliaceae; Emri botanik Panax do të thotë "të gjithë shërojnë" në greqisht. Emri "ginseng" përdoret për t'iu referuar si xhensenit amerikan (Panax quinquefolius) ashtu edhe xhensenit aziatik ose korean (Panax ginseng). Bima e vërtetë e xhensenit i përket vetëm gjinisë Panax, kështu që speciet e tjera, si xhensen siberian dhe xhensen princi i kurorës, kanë funksione të ndryshme.
Komponimet unike dhe të dobishme të specieve Panax quhen ginsenosides dhe aktualisht janë nën kërkime klinike për të hetuar potencialin e tyre për përdorim mjekësor. Si aziatike ashtu edhe

Xhenseni amerikan përmban xhensenozide, por ato përfshijnë lloje të ndryshme në sasi të ndryshme. Hulumtimet kanë ndryshuar, dhe disa ekspertë nuk janë ende të bindur se ka të dhëna të mjaftueshme për të etiketuar aftësitë mjekësore të xhensenit, por për shekuj njerëzit kanë besuar në përbërjet dhe rezultatet e tij të dobishme.

Cilat janë format e xhensenit?

Xhenseni amerikan nuk është gati për përdorim derisa të rritet për rreth gjashtë vjet; Është i rrezikuar në natyrë, kështu që tani është rritur në ferma për ta mbrojtur nga korrja e tepërt. Bima amerikane e xhensenit ka gjethe që rriten në formë rrethore rreth kërcellit. Lulet janë të verdha-jeshile dhe në formë ombrellë; Ata rriten në qendër të bimës dhe prodhojnë kokrra të kuqe. Bima merr rrudha rreth qafës me kalimin e moshës - bimët e vjetra janë më të vlefshme dhe më të shtrenjta, sepse përfitimet e xhensenit janë më të bollshme në rrënjët e vjetra.
Xhenseni përmban përbërës të ndryshëm farmakologjikë, duke përfshirë një sërë saponinash triterpenoide tetraciklike (ginsenozide), poliacetilene, komponime polifenolike dhe polisaharide acidike.

Cilat janë përfitimet?

1. Përmirëson humorin dhe ul stresin
Një studim i kontrolluar i kryer në Qendrën Kërkimore të Performancës dhe Ushqimit të Trurit në Mbretërinë e Bashkuar përfshiu 30 vullnetarë të cilëve iu dhanë tre raunde trajtimesh me xhensen dhe placebo. Studimi u krye për të mbledhur të dhëna në lidhje me aftësinë e xhensenit për të përmirësuar gjendjen shpirtërore dhe funksionin mendor. Rezultatet zbuluan se 200 miligramë xhensen për tetë ditë ngadalësuan rënien e humorit, por gjithashtu ngadalësuan reagimin e pjesëmarrësve ndaj aritmetikës mendore. Doza 400 miligram përmirësoi qetësinë dhe përmirësoi aritmetikën mendore për kohëzgjatjen e trajtimit tetë-ditor.
Një studim tjetër i bërë në Divizionin e Farmakologjisë në Institutin Qendror të Kërkimit të Barnave testoi efektet e Panax ginseng te minjtë me stres kronik dhe zbuloi se ai "ka veti të rëndësishme kundër stresit dhe mund të përdoret për trajtimin e çrregullimeve të shkaktuara nga stresi". Doza prej 100 miligramësh e Panax ginseng reduktoi indeksin e ulçerës, peshën e gjëndrës mbiveshkore dhe nivelet e glukozës në plazmë - duke e bërë atë një opsion të fuqishëm mjekësor për stresin kronik dhe një ilaç natyral të shkëlqyeshëm për ulçerën dhe një mënyrë për të shëruar lodhjen e veshkave.

2. Përmirëson funksionin e trurit
Xhensen stimulon qelizat e trurit dhe përmirëson përqendrimin dhe aktivitetet njohëse. Provat tregojnë se marrja e rrënjës së xhensenit Panax çdo ditë për 12 javë mund të përmirësojë performancën mendore te njerëzit me sëmundjen Alzheimer. Një studim i bërë në Departamentin e Neurologjisë në Institutin e Kërkimeve Klinike në Korenë e Jugut hetoi efektivitetin e xhensenit në performancën njohëse të pacientëve me sëmundjen Alzheimer. Pas trajtimit me xhensen, pjesëmarrësit treguan përmirësime dhe kjo prirje e pasur vazhdoi për tre muaj. Pas ndërprerjes së trajtimit me xhensen, përmirësimet ranë në nivelet e grupit të kontrollit.
Kjo sugjeron që xhensen funksionon si një trajtim natyral i Alzheimerit. Megjithëse nevojiten më shumë kërkime mbi këtë temë, një studim paraprak zbuloi se një kombinim i xhensenit amerikan dhe xhinko biloba ndihmon në korrigjimin natyral të ADHD.

3. Ka veti anti-inflamatore
Një studim interesant i bërë në Kore mati efektet e dobishme të xhensenit të kuq korean mbi fëmijët pas kimioterapisë ose transplantimit të qelizave staminale për kancer të avancuar. Studimi përfshiu 19 pacientë që merrnin 60 miligramë xhensen të kuq korean në ditë për një vit. Mostrat e gjakut mblidheshin çdo gjashtë muaj dhe si rezultat i trajtimit, citokinat, ose proteinat e vogla që janë përgjegjëse për dërgimin e sinjaleve në tru dhe rregullimin e rritjes së qelizave, u ulën me shpejtësi, gjë që ishte një ndryshim domethënës nga grupi i kontrollit. Ky studim sugjeron që xhensen i kuq korean ka një efekt stabilizues të citokinave inflamatore tek fëmijët me kancer pas kimioterapisë.
Një studim i vitit 2011 i botuar në Gazetën Amerikane të Mjekësisë Kineze, i bërë te minjtë, mati gjithashtu ndikimin që ka xhensen i kuq korean në citokinat inflamatore; Pasi u dha minjve 100 miligramë ekstrakt të xhensenit të kuq korean për shtatë ditë, xhensen rezultoi të zvogëlojë ndjeshëm shkallën e inflamacionit - rrënja e shumicës së sëmundjeve - dhe përmirësoi dëmin që tashmë i ishte bërë trurit.
Një tjetër studim i kafshëve mati përfitimet anti-inflamatore të xhensenit. Xhensen i kuq korean është testuar për vetitë e tij anti-alergjike në 40 minj me rinitit alergjik, një sëmundje e zakonshme inflamatore e rrugëve të sipërme të frymëmarrjes që zakonisht shihet tek fëmijët dhe të rriturit; Simptomat më të shpeshta përfshijnë kongjestion, kruajtje të hundës dhe teshtitje. Në fund të provës, xhensen i kuq korean reduktoi reaksionin inflamator alergjik të hundës tek minjtë, duke treguar vendin e xhensenit ndër ushqimet më të mira anti-inflamatore.

4. Ndihmon në humbjen e peshës
Një përfitim tjetër befasues i xhensenit është aftësia e tij për të punuar si një shtypës natyral i oreksit. Ai gjithashtu rrit metabolizmin tuaj dhe ndihmon trupin të djegë yndyrën me një ritëm më të shpejtë. Një studim i bërë në Qendrën Tang për Kërkimin e Mjekësisë Bimore në Çikago mati efektet anti-diabetike dhe kundër obezitetit të kokrra të kuqe Panax ginseng te minjtë e rritur; Minjve iu injektua 150 miligramë ekstrakt kokrra të kuqe xhensen për kilogram të peshës trupore për 12 ditë. Në ditën e pestë, minjtë që morën ekstraktin e xhensenit kishin nivele të konsiderueshme më të ulëta të glukozës në gjak. Pas ditës së 12-të, toleranca e glukozës tek minjtë u rrit dhe nivelet e përgjithshme të glukozës në gjak u ulën me 53 përqind. Edhe minjtë e trajtuar treguan humbje peshe, duke filluar nga 51 gram dhe duke përfunduar trajtimin me 45 gram.
Një studim i ngjashëm i bërë në vitin 2009 zbuloi se xhensen Panax luan një rol jetik në efektin kundër mbipeshes tek minjtë, gjë që sugjeron rëndësinë klinike të përmirësimit të menaxhimit të obezitetit dhe sindromave metabolike të lidhura me xhensen.

5. Trajton mosfunksionimin seksual
Marrja e xhensenit të kuq korean me pluhur duket se përmirëson zgjimin seksual dhe trajton mosfunksionimin erektil te meshkujt. Një rishikim sistematik i vitit 2008 përfshiu 28 studime klinike të rastësishme që vlerësuan efektivitetin e xhensenit të kuq për trajtimin e mosfunksionimit erektil; Rishikimi dha prova sugjeruese për përdorimin e xhensenit të kuq, por studiuesit besojnë se nevojiten studime më rigoroze për të nxjerrë përfundime përfundimtare.
Nga 28 studimet e rishikuara, gjashtë raportuan një përmirësim të funksionit erektil kur përdorni xhensen të kuq në krahasim me kontrollin e placebo. Katër studime testuan efektet e xhensenit të kuq për funksionin seksual duke përdorur pyetësorë krahasuar me placebo, dhe të gjitha provat raportuan efekte pozitive të xhensenit të kuq.
Hulumtimet e bëra në vitin 2002 në Departamentin e Fiziologjisë në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit të Illinoisit Jugor tregojnë se përbërësit e xhensenozidit të xhensenit lehtësojnë ereksionin e penisit duke nxitur drejtpërdrejt vazodilatimin dhe relaksimin e indit erektil. Është çlirimi i oksidit nitrik nga qelizat endoteliale dhe nervat perivaskulare që ndikojnë drejtpërdrejt në indin erektil.
Hulumtimi i universitetit gjithashtu tregon se xhensen ndikon në sistemin nervor qendror dhe ndryshon ndjeshëm aktivitetin në tru që lehtëson sjelljen dhe sekretimin hormonal.

6. Përmirëson funksionin e mushkërive
Trajtimi me xhensen ka ulur ndjeshëm bakteret e mushkërive dhe studimet që përfshijnë minjtë kanë treguar se xhensen mund të ndalojë rritjen e fibrozës cistike, një infeksion i zakonshëm i mushkërive. Në një studim të vitit 1997, minjtë iu dhanë injeksione xhensen dhe pas dy javësh, grupi i trajtuar tregoi një pastrim të dukshëm të përmirësuar bakterial nga mushkëritë.
Hulumtimet tregojnë gjithashtu një përfitim tjetër të xhensenit është aftësia e tij për të trajtuar një sëmundje të mushkërive të quajtur sëmundje pulmonare obstruktive kronike (COPD), e cila karakterizohet si rrjedhje kronike e dobët e ajrit që zakonisht përkeqësohet me kalimin e kohës. Sipas hulumtimit, marrja e xhensenit Panax nga goja duket se përmirëson funksionin e mushkërive dhe disa simptoma të COPD.

7. Ul nivelin e sheqerit në gjak
Disa studime tregojnë se xhensen amerikan ul nivelet e sheqerit në gjak tek njerëzit me diabet të tipit 2, duke punuar si një ilaç natyral për diabetin. Sipas Qendrës Mjekësore të Universitetit të Maryland, një studim zbuloi se njerëzit me diabet të tipit 2 që merrnin xhensen amerikan para ose së bashku me një pije me sheqer të lartë treguan më pak rritje të niveleve të glukozës në gjak.
Një studim tjetër i bërë në Njësinë e Neuroshkencës Njerëzore në Mbretërinë e Bashkuar zbuloi se xhensen Panax shkakton një ulje të nivelit të glukozës në gjak një orë pas konsumimit të glukozës, duke konfirmuar se xhensen posedon veti glukorregulluese.
Një nga vështirësitë kryesore me diabetin e tipit 2 është se trupi nuk i përgjigjet mjaftueshëm insulinës. Një studim zbuloi se xhensen i kuq korean përmirëson ndjeshmërinë ndaj insulinës, duke shpjeguar më tej aftësinë e xhensenit për të ndihmuar në uljen e niveleve të sheqerit në gjak dhe për të ndihmuar ata që luftojnë me diabetin e tipit 2.

8. Parandalon kancerin
Hulumtimet kanë treguar se xhensen posedon veti të fuqishme antikancerogjene për shkak të aftësisë së tij për të penguar rritjen e tumorit. Megjithëse nevojiten më shumë kërkime mbi këtë temë, raportet arrijnë në përfundimin se janë përmirësimet në imunitetin qelizor që përfshijnë qelizat T dhe qelizat NK (qelizat vrasëse natyrore), së bashku me mekanizmat e tjerë si stresi oksidativ, apoptoza dhe angiogjeneza, që i japin xhensenit vetitë e tij antikancerogjene.
Rishikimet shkencore thonë se xhensen zbut kancerin përmes mekanizmave anti-inflamator, antioksidues dhe apoptotik për të ndikuar në shprehjen e gjeneve dhe për të ndaluar rritjen e tumorit. Kjo tregon se xhensen mund të funksionojë si një trajtim natyral i kancerit. Një numër studimesh janë fokusuar në efektin e veçantë të xhensenit në kancerin kolorektal pasi rreth 1 në 21 njerëz në SHBA do të sëmuren nga kanceri kolorektal gjatë jetës së tyre. Studiuesit trajtuan qelizat e kancerit kolorektal të njeriut me ekstrakt të kokrrave të xhensenit të zier në avull dhe zbuluan se efektet kundër përhapjes ishin 98 përqind për HCT-116 dhe 99 përqind për qelizat SW-480. Kur studiuesit testuan rrënjën e xhensenit amerikan të zier me avull, ata gjetën rezultate të krahasueshme me atë të ekstraktit të manave të ziera në avull.

9. Rrit sistemin imunitar
Një përfitim tjetër i mirë-hulumtuar i xhensenit është aftësia e tij për të forcuar sistemin imunitar – duke ndihmuar trupin të luftojë infeksionin dhe sëmundjet. Rrënjët, rrjedhjet dhe gjethet e xhensenit janë përdorur për të ruajtur homeostazën imune dhe për të rritur rezistencën ndaj sëmundjeve ose infeksioneve.
Disa studime klinike kanë treguar se xhensen amerikan përmirëson performancën e qelizave që luajnë një rol në imunitetin. Xhensen rregullon çdo lloj qelize imune, duke përfshirë makrofagët, qelizat vrasëse natyrore, qelizat dendritike, qelizat T dhe qelizat B.
Ekstraktet e xhensenit prodhojnë komponime antimikrobike që punojnë si një mekanizëm mbrojtës kundër infeksioneve bakteriale dhe virale. Studimet tregojnë se komponimet e poliacetilenit të xhensenit janë efektive kundër infeksioneve bakteriale.
Hulumtimet që përfshijnë minjtë treguan se xhensen ul numrin e baktereve të pranishme në shpretkë, veshka dhe gjak. Ekstraktet e xhensenit gjithashtu mbronin minjtë nga vdekja septike për shkak të inflamacionit. Raportet tregojnë se xhensen gjithashtu ka efekte frenuese në rritjen e shumë viruseve, duke përfshirë gripin, HIV dhe rotavirusin.

10. Lehtësoni simptomat e menopauzës
Simptomat e bezdisshme si ndezjet e nxehta, djersitjet gjatë natës, luhatjet e humorit, nervozizmi, ankthi, simptomat depresive, thatësia vaginale, ulja e dëshirës seksuale, shtimi në peshë, pagjumësia dhe rrallimi i flokëve priren të shoqërojnë menopauzën. Disa prova sugjerojnë se xhensen mund të ndihmojë në uljen e ashpërsisë dhe shfaqjes së tyre. Një përmbledhje sistematike e sprovave klinike të rastësishme zbuloi se në tre prova të ndryshme, xhensen i kuq korean kishte efikasitetin për të rritur zgjimin seksual tek gratë në menopauzë, për të rritur mirëqenien dhe shëndetin e përgjithshëm duke ulur simptomat depresive dhe për të përmirësuar më mirë simptomat e menopauzës në indeksin e Kupperman dhe menopauzës. Shkalla e vlerësimit në krahasim me grupin placebo. Një studim i katërt nuk gjeti ndonjë ndryshim domethënës në frekuencën e ndezjeve të nxehta midis grupit të xhensenit dhe placebos.

Llojet e xhensen

Ndërsa familja Panax (aziatike dhe amerikane) janë të vetmet lloje "të vërteta" të xhensenit për shkak të niveleve të larta të përbërësit aktiv ginsenosides, ka barëra të tjera adaptogjene që kanë veti të ngjashme që njihen gjithashtu si të afërm me xhensen.

Xhensen aziatik: xhensen panax, i njohur gjithashtu si xhensen i kuq dhe xhensen korean, është klasik dhe origjinal që ka qenë i njohur për mijëra vjet. Përdoret shpesh për të nxitur në Mjekësinë Tradicionale Kineze për ata që po luftojnë me Qi të ulët, ftohtësinë dhe mungesën e yang-ut, të cilat mund të shfaqen si lodhje. Kjo formë mund të ndihmojë gjithashtu me dobësinë, rraskapitjen, diabetin e tipit 2, mosfunksionimin erektil dhe kujtesën e dobët.

Xhensen amerikan: panax quinquefolius, rritet në të gjithë rajonet veriore të Amerikës së Veriut, duke përfshirë Nju Jorkun, Pensilvaninë, Wisconsin dhe Ontario, Kanada. Xhenseni amerikan është treguar se lufton depresionin, balancon sheqerin në gjak, mbështet shqetësimin tretës të shkaktuar nga ankthi, përmirëson fokusin dhe forcon sistemin imunitar. Në krahasim, xhensen amerikan është më i butë se xhensen aziatik, por ende shumë terapeutik dhe zakonisht përdoret për të trajtuar mungesën e yin-it në vend të mungesës së yang-ut.

Xhensen Siberian: eleutherococcus senticocus, rritet i egër në Rusi dhe Azi, i njohur gjithashtu si vetëm eleuthro, përmban nivele të larta të eleutherosides, të cilat kanë përfitime shumë të ngjashme me ginsenosides që gjenden në speciet panax të xhensen. Studimet tregojnë se xhensen siberian mund të rrisë VO2 max për të optimizuar qëndrueshmërinë kardiovaskulare, për të përmirësuar lodhjen dhe për të mbështetur imunitetin.

Xhensen indian: withania somnifera, e njohur gjithashtu si ashwagandha, është një barishte e njohur në mjekësinë Ayurveda për rritjen e jetëgjatësisë. Ka disa përfitime të ngjashme me xhensenin klasik, por gjithashtu ka shumë ndryshime. Mund të merret më shumë në një bazë afatgjatë dhe është treguar se përmirëson nivelet e hormoneve tiroide (TSH, T3 & T4), lehtëson ankthin, balancon kortizolin, përmirëson kolesterolin, rregullon sheqerin në gjak dhe përmirëson nivelet e fitnesit.
Xhensen brazilian: pfaffia paniculata, e njohur gjithashtu si rrënja suma, rritet në të gjithë pyjet e shiut të Amerikës së Jugut dhe do të thotë "për gjithçka" në portugalisht për shkak të përfitimeve të ndryshme. Rrënja e sumës përmban ekdisteron, i cili mbështet nivele të shëndetshme të testosteronit tek burrat dhe gratë dhe gjithashtu mund të mbështesë shëndetin muskulor, të zvogëlojë inflamacionin, të luftojë kancerin, të përmirësojë performancën seksuale dhe të rrisë qëndrueshmërinë.

Historia e xhensenit dhe fakte interesante

Xhensen u përdor fillimisht si një ilaç bimor në Kinën e lashtë; Madje ka të dhëna të shkruara për pronat e tij që datojnë rreth vitit 100 pas Krishtit Në shekullin e 16-të, xhensen ishte aq popullor saqë kontrolli mbi fushat e xhensenit u bë një problem.

Në vitin 2010, pothuajse e gjithë bota prej 80,000 tonësh xhensen në tregtinë ndërkombëtare u prodhua në katër vende - Koreja e Jugut, Kina, Kanadaja dhe Shtetet e Bashkuara. Sot, xhensen tregtohet në mbi 35 vende dhe shitjet tejkalojnë 2 miliardë dollarë, gjysma vjen nga Koreja e Jugut.

Koreja vazhdon të jetë ofruesi më i madh i xhensenit dhe Kina konsumatori më i madh. Sot, shumica e xhensenit të Amerikës së Veriut prodhohet në Ontario, British Columbia dhe Wisconsin.

Xhenseni i kultivuar në Kore klasifikohet në tre lloje, në varësi të mënyrës se si përpunohet:
● Xhenseni i freskët është më pak se katër vjeç.
● Xhenseni i bardhë është nga katër deri në gjashtë vjeç dhe thahet pas qërimit.
● Xhenseni i kuq korret, zihet në avull dhe thahet kur është gjashtë vjeç.

Për shkak se njerëzit e konsiderojnë të rëndësishme moshën e rrënjëve të xhensenit, një rrënjë 400-vjeçare e xhensenit mançurian nga malet e Kinës u shit për 10,000 dollarë për ons në vitin 1976.

Dozat e rekomanduara të xhensenit

Dozat e mëposhtme të xhensenit janë studiuar në kërkime shkencore:
● Për diabetin e tipit 2, doza e zakonshme efektive duket të jetë 200 miligramë në ditë.
● Për mosfunksionimin erektil, 900 miligramë Panax ginseng tri herë në ditë është ajo që studiuesit e kanë gjetur të dobishme.
● Për ejakulim të parakohshëm, aplikoni kremin SS-Cream, që përmban Panax ginseng dhe përbërës të tjerë, në penis një orë para marrëdhënies seksuale dhe shpëlajeni para marrëdhënies.
● Për stres, tension ose lodhje, merrni 1 gram xhensen në ditë, ose 500 miligramë dy herë në ditë.

Efektet anësore dhe ndërveprimet e mundshme

Efektet anësore nga xhensen janë përgjithësisht të lehta. Xhenseni mund të veprojë si stimulues tek disa njerëz, kështu që mund të shkaktojë nervozizëm dhe pagjumësi (veçanërisht në doza të mëdha). Përdorimi afatgjatë ose doza të larta të xhensenit mund të shkaktojë dhimbje koke, marramendje dhe dhimbje barku. Gratë që përdorin rregullisht xhensen mund të përjetojnë ndryshime menstruale, dhe gjithashtu ka pasur disa raporte të reaksioneve alergjike ndaj xhensenit.

Duke pasur parasysh mungesën e provave për sigurinë e tij, xhensen nuk rekomandohet për fëmijët ose gratë që janë shtatzëna ose që ushqehen me gji.

Xhenseni mund të ndikojë në nivelet e sheqerit në gjak, kështu që njerëzit që marrin ilaçe për diabetin nuk duhet të përdorin xhensen pa folur më parë me ofruesit e tyre të kujdesit shëndetësor. Xhensen mund të ndërveprojë me warfarin dhe me disa ilaçe për depresionin; Kafeina mund të përforcojë efektet stimuluese të xhensenit.

Ekziston një shqetësim se Panax ginseng rrit simptomat e sëmundjeve autoimune si MS, lupus dhe artriti reumatoid, kështu që pacientët me këto kushte duhet të konsultohen me mjekun e tyre përpara dhe gjatë marrjes së këtij suplementi. Gjithashtu mund të ndërhyjë në koagulimin e gjakut dhe nuk duhet të merret nga ata me gjendje gjakderdhjeje. Njerëzit që kanë pasur transplantim organesh mund të mos duan të marrin xhensen sepse mund të rrisë rrezikun e refuzimit të organeve. (29)
Xhenseni mund të ndërveprojë me sëmundje të ndjeshme ndaj hormoneve femërore si kanceri i gjirit, kanceri i mitrës, kanceri i vezoreve, endometrioza dhe fibroidet e mitrës, sepse ka efekte të ngjashme me estrogjenin. (29)
Xhensen mund të ndërveprojë me medikamentet e mëposhtme:
● Medikamente për diabetin
● Medikamente për hollimin e gjakut
● Ilaqet kundër depresionit
● Medikamente antipsikotike
● Stimuluesit
● Morfinë
Përdorimi i tepërt i xhensenit mund të çojë në Sindromën e Abuzimit të Xhensenit, i cili është shoqëruar me çrregullime afektive, alergji, toksicitet kardiovaskular dhe renale, gjakderdhje të organeve gjenitale, gjinekomasti, hepatotoksicitet, hipertension dhe toksicitet riprodhues.

Për të shmangur efektet anësore nga xhensen, disa ekspertë sugjerojnë të mos merrni xhensen për më shumë se tre deri në gjashtë muaj në të njëjtën kohë. Nëse është e nevojshme, mjeku juaj mund t'ju rekomandojë që të bëni një pushim dhe më pas të filloni të merrni përsëri xhensen për disa javë ose muaj.

Kategoritë e nxehta