Të gjitha kategoritë
EN

Industry News

Shtëpi> Lajme > Industry News

schisandra chinensis

Koha e Publikimit: 2021-09-09 Views: 109

Përmbledhje
1

Schisandra chinensis (fruta me pesë shije) është një hardhi me fruta. Është manaferrat e kuqe vjollcë përshkruhen se kanë pesë shije: të ëmbla, të kripura, të hidhura, të athta dhe të tharta. Farat e kokrra të kuqe Schisandra përmbajnë lignan Burimi i Besuar. Këto janë substanca që mund të kenë efekte të dobishme për shëndetin.
Schisandra nuk përdoret zakonisht si ushqim. Por ajo është përdorur për qëllime mjekësore në të gjithë Azinë dhe Rusinë për breza.
Në mjekësinë tradicionale kineze, Schisandra konsiderohet e dobishme për qi, forcën e jetës ose energjinë e natyrshme në të gjitha gjallesat. Mendohet se ka një ndikim pozitiv në disa meridiane, ose rrugë, në trup, duke përfshirë zemrën, mushkëritë dhe veshkat.

Cilat janë format e Schisandrës?
Schisandrins A, B dhe C janë komponime kimike bioaktive. Ato nxirren nga manaferrat e bimës Schisandra. Këto mund t'ju rekomandohen nga një profesionist mjekësor dhe mund të merren në formë pluhuri, tabletash ose të lëngshme.
Schisandra gjithashtu mund të blihet si manaferra të thata ose si lëng.
Schisandra është gjithashtu në dispozicion si një shtesë në forma të shumta. Këto përfshijnë pluhur të tharë, pilula, ekstrakte dhe eliksire. Suplementet zakonisht përfshijnë një dozë të rekomanduar në paketim që duhet ta ndiqni.

Ekstrakti i skisandrës (shisandrina, i nxjerrë nga alkooli): Mbron mëlçinë dhe diazepam.
Ekstrakti i Schisandra (polisakaroza dhe acidi organik, i nxjerrë nga uji): Rregullimi i imunitetit, shtypja e tumorit, antioksidant, ulja e lipideve, kundër lodhjes.
Vaj esencial Schisandra: Parandalon kollën, mbron mëlçinë, Antibakterial, antiviral, kundër lodhjes, përmirëson gjumin.

Cilat janë përfitimet?
Schisandra përdoret për një gamë të gjerë çështjesh që lidhen me shëndetin. Ka disa të dhëna shkencore nga studimet e kafshëve dhe njerëzve që tregojnë se Schisandra mund të ketë një efekt pozitiv në disa kushte dhe sëmundje. Kjo perfshin:

Sëmundja Alzheimer
Një studim i vitit 2017 zbuloi se Schisandrin B kishte një efekt të dobishëm dhe pozitiv në sëmundjen e Alzheimerit. Studiuesit përcaktuan se kjo ishte shkaktuar nga aftësia e Schisandrin B për të bllokuar formimin e peptideve të tepërta beta amiloide në tru. Këto peptide janë një nga komponentët përgjegjës për formimin e pllakës amiloide, një substancë që gjendet në trurin e njerëzve me sëmundjen Alzheimer.
Një studim tjetër tregon se Schisandrin B mund të jetë efektiv kundër sëmundjes së Alzheimerit dhe Parkinsonit. Kjo është për shkak të efektit të tij anti-inflamator, neuroprotektiv mbi qelizat mikrogliale në tru.

Sëmundje melçie
Një studim mbi kafshët i vitit 2013 zbuloi se poleni i nxjerrë nga bima Schisandra kishte një efekt të fortë antioksidant kundër dëmtimit toksik që shkaktohej në mëlçitë e minjve. Schisandrin C ishte efektiv kundër dëmtimit të mëlçisë tek njerëzit me hepatit akut dhe kronik, një sëmundje e mëlçisë.
Sëmundja e mëlçisë yndyrore joalkoolike (NAFLD) mund të jetë rezultat i sëmundjeve të shumta të mëlçisë, si hepatiti dhe cirroza. Ka më shumë acide yndyrore dhe inflamacion të mëlçisë në NAFLD. Studiuesit zbuluan se Schisandrin B reduktoi këto acide yndyrore te minjtë. Veproi gjithashtu si një agjent antioksidant dhe anti-inflamator.
Nevojiten studime të mëtejshme te njerëzit përpara se të zgjidhet doza dhe kohëzgjatja.

Menopauzë
Një studim i vitit 2016 analizoi efektet e ekstraktit Schisandra tek gratë me simptoma të menopauzës. Studimi ndoqi 36 gra në menopauzë për një vit. Studiuesit përcaktuan se Schisandra është efektive në zbutjen e disa simptomave të menopauzës. Këto simptoma përfshinin ndezje të nxehta, djersitje dhe rrahje të zemrës.

depresion
Një tjetër studim i fundit i kafshëve, Burimi i Besuar zbuloi se ekstrakti Schisandra kishte një efekt antidepresiv te minjtë. Studime shtesë për miun Burimi i besuar, i drejtuar nga i njëjti studiues kryesor, e forcoi këtë gjetje. Megjithatë, Schisandra dhe efekti i saj i mundshëm në depresion nuk është studiuar gjerësisht te njerëzit.

Stres
Schisandra mund të ketë veti adaptogjene. Kjo do të thotë se është në gjendje të ndihmojë trupin t'i rezistojë efekteve të ankthit dhe stresit, plus të forcojë mbrojtjen e trupit kundër sëmundjeve.

A ka ndonjë efekt anësor dhe rrezik?
Është e rëndësishme të mos e tejkaloni dozën e rekomanduar të Schisandra që ju është dhënë nga mjeku juaj i kujdesit shëndetësor, ose siç tregohet në etiketën e saj.
Dozat që janë shumë të larta mund të rezultojnë në simptoma të shqetësimit gastrik, të tilla si urth. Për këtë arsye, Schisandra mund të mos jetë e përshtatshme për njerëzit me kushte të tilla si ulçera, refluksi gastroezofageal (GERD) ose hiperklorhidria (acid i lartë në stomak). Schisandra gjithashtu mund të shkaktojë ulje të oreksit.
Schisandra mund të mos jetë e përshtatshme për gratë shtatzëna ose gjidhënëse. Diskutoni përdorimin e tij me mjekun tuaj përpara se të filloni ta merrni.
Mund të shkaktojë gjithashtu reaksione alergjike te disa njerëz, si kruajtje ose skuqje të lëkurës.

Zhytje
Schisandra ka një histori të gjatë të përdorimit mjekësor në të gjithë Azinë dhe Rusinë. Mund të jetë efektiv kundër disa sëmundjeve, duke përfshirë hepatitin dhe sëmundjen e Alzheimerit.
Ndërsa ka shumë studime të kafshëve që kanë gjetur se është e dobishme për depresionin, këto gjetje duhet të hulumtohen më tej përmes studimeve njerëzore përpara se të rekomandohet për këtë qëllim.
Schisandra nuk është e përshtatshme për të gjithë. Gratë shtatzëna ose me gji dhe personat me sëmundje gastrike si GERD nuk duhet të marrin Schisandra pa miratimin e mjekut të tyre. Për të shmangur efektet anësore, është e rëndësishme të mos e teproni me këtë substancë.


Kategoritë e nxehta